image01 image02 image03

TRENINZI

"Fizicka aktivnost moŽe zameniti mnoge lekove ali ni jedan lek ne moŽe zameniti fizicku aktivnost" Tisseau

REDUKCIJA TELESNE MASE

redukcija telesne tezine

REDUKCIJA TELESNE MASE - POSTIZANJE OPTIMALNE TELESNE KOMPOZICIJE

Jedna od osnovnih stvari pri redukovanju telesne mase jeste povećanje dnevnog rashoda energije,kao što je WHO (Svetska zdravstvena organizacija) preporučila da svaka jedinka treba dnevno da napravi 10.000 koraka da bi čovekov organizam normalno funkcionisao.
U FITNES KLUBU FEELLIFE postoji više električnih traka i mehaničkih, kros trenažera, bicikli, veslačkih ergometara, stepera –sprava na kojima sam kandidat može upražnjavati umerenu a dugotrajnu aktivnost koja je jedini ispravni put redukcije.

Zdrav život za sobom povlači i obavezu zdravog načina ishrane, što znači da bi svako od nas trebalo da poseduje nutritivne tablice, iz kojih možemo videti svaku namirnicu koliko ima u sebi ugljenih hidrata, proteina i masti.
Prilikom redukcije telesne mase moramo zadovoljiti sledeće uslove:
-odrediti vrednost bazalnog metabolizma
-odrediti (izračunati) dnevni kalorijski utrošak (vršenje radnih aktivnosti, učenje,čitanje, bavljenje fizičkim aktivnostima, relaksacija i sve drugo..)
-izračunati nutritivnu vrednost unosa hrane tokom dana
-izračunati koliki je dnevni unos tečnosti

Najvažnije je sagledati redukciju iz ugla da je  na jednom tasu dnevni energetski unos a na drugom dnevni energetski rashod, što nam govori da ukoliko na mesečnom nivou smo više rashodili od unosa ukupna telesna masa će biti niža i obratno.

Prilikom odabira namirnica i sastavljanja obroka mogu biti korisni sledeći predlozi:

  1. izabrati namirnice sa visokom nutritivnom a niskom energetskom vrednošću(mleko, meso, povrće, voće, ceralije...)
  2. mleko i mlečni proizvodi čine grupu namirnica koje u sebi sadrže veliku količinu proteina, ali vrlo često ove namirnice sadrže i masti, stoga treba odabrati mleko, kiselomlečne proizvode, mladi sir sa redukovanim sadržajem masti
  3. odabrati posne vrste mesa (piletinu, ribu,junetinu, ćuretinu...) pripremljene bez dodetka masti(pečeno, kuvano)
  4. voće i povrće nose sa sobom veliku količinu vitamina, minerala ,imaju nižu energetsku vrednost i održavaju osećaj sitosti zbog sadržaja dijetnih vlakana
  5. zrnasta hrana i žitarice imaju visok nivo vitamina,minerala, dijetnih vlakana (hleb od integralnog brašna, mekinje, ovsene pahuljice, pasulj i sl.
  6. unos tečnosti mora biti visok (voda, kafa, čaj- bez dodatka zaslađivača
  7. ograničiti unos kuhinjske soli
  8. maksimalno redukovati maslac, margarin, ulje za kuvanje i sl.
  9. izbegavati unos alkohola zbog visoke energetske a niske nutritivne vrednosti (1.g alkohola oko 7.kcal)
  10. preporučeni dnevni unos je 2.dl  crnog ili belog vina (stimuliše kardio- respiratorni sistem)
  11. hranu unositi često po malo (5-6) tokom dana što doprinosi osećaju sitosti
  12. između doručka i ručka kao i ručka i večere uzimati užinu (voćke, sušeno voće, multivitaminski napitci ...)
  13. ne dozvoliti osećaj žeđi jer je organizam već tada dehidrirao,češće uzimati tečnost
  14. ZABRANJENO JE KONZUMIRATI:slatkiše, brzu hranu(pice, hot dog, čipseve,konditorske proizvode), proizvode iz pekare, beli hleb, gazirana pića

skinite nutritivnu tablicu ovde